Styrearbeid, lærerik dugnadsinnsats
Det nærmer seg sesongen for generalforsamling og årsmøte og i borettslag og sameier skal det velges nye styremedlemmer. Som styremedlem blir du bedre kjent med både beboerne og bygningsmassen, og du får god innsikt i hvordan boligselskapet driftes. Fordi styrearbeidet er frivillig og noe man gjør for fellesskapet, er det viktig at flere bidrar og «tar en for laget!»
Styret er daglig leder av boligselskapet og skal sørge for at boligselskapet driftes forsvarlig og til beste for eierne og beboerne.
Dette omfatter både økonomiske forhold, drift og vedlikehold, gjennomføring av vedtak fra årsmøte/generalforsamling og lovpålagte oppgaver. Det er styret som organ som fatter beslutninger, ikke styreleder eller styremedlemmer alene. Som styremedlem skal man derfor delta i og fatte beslutninger til det beste for boligselskapet sammen med resten av styret.
Styret velges av generalforsamlingen/årsmøtet. Boligselskapets vedtekter fastsetter hvor mange styremedlemmer, og eventuelt varamedlemmer, man skal ha og hvor lenge de velges for (vanligvis 2 år). Styremedlemmer kan gjenvelges og lovgivningen setter ingen grenser for hvor mange ganger man kan velges.
Noen lag har en valgkomité som skal finne kandidater til styrevervene. Valgkomiteen velges av årsmøtet/generalforsamlingen og mange har den praksis at avtroppende styremedlemmer velges til valgkomiteen. Disse har ofte god kjennskap til hvem som bor i borettslaget, og kan ha verdifulle bidrag inn i komiteens arbeid. Fordelen med en valgkomité er at man har noen som er uavhengige av det sittende styret som snakker med potensielle styrekandidater og finner fram til kandidater som ønsker å bidra og som kanskje har en kompetanse man har behov for i styret.
For å bli valgt inn i styret må du være myndig. Ut over det trenger du verken erfaring fra styrearbeid eller annen særskilt kompetanse. Styret har boligbyggelaget tilgjengelig som rådgiver og tjenesteyter, i tillegg kan man engasjere andre rådgivere når man trenger det. Mye kan også læres og LABO tilbyr både kurs og konferanse for styremedlemmer. Som styremedlem får du derfor både mye kunnskap, samtidig som du bidrar til fellesskapet.
Du trenger heller ikke å eie eller bo i boligselskapet for å bli valgt, men det er å anbefale at de fleste styremedlemmene enten er eiere eller beboere i laget. Noen ganger kan det derimot være hensiktsmessig å velge inn en ekstern styreleder som hjelper laget gjennom en vanskelig periode.
Er man først valgt er utgangspunktet at man skal sitte i styret ut perioden man er valgt for. Det betyr at et styremedlem ikke automatisk går ut av styret dersom hen flytter fra boligselskapet. Men styremedlemmet kan be styret om å få fratre. Loven forutsetter at styremedlemmet må ha særlig grunn til å be seg fri, men i praksis stilles det ikke særlig strenge krav til hva som kan anses å utgjøre særlig grunn. Dersom det må innkalles til ekstraordinært årsmøte/generalforsamling for å velge nytt styremedlem kan styret kreve at det avtroppende styremedlemmet står i vervet inntil det er foretatt nyvalg. Har man varamedlemmer kan disse kalles inn til styremøtene og fungere som styremedlemmer inntil nyvalg har skjedd. Fordi styreleder normalt velges særskilt kan ikke styreleder avtre før årsmøtet/generalforsamlingen har valgt ny styreleder. Et varamedlem eller et annet styremedlem kan således ikke overta styreleders plass.
Selv om styrearbeidet er en form for dugnad, er det vanlig at styremedlemmene får et vederlag for den innsatsen de gjør. Styrehonoraret fastsettes av årsmøtet/generalforsamlingen etterskuddsvis, slik at man på årsmøtet/generalforsamlingen våren 2024 fastsetter honorarer for det foregående året. Med en slik praksis kan man vurdere honoraret i forhold til den arbeidsbelastningen styrevervet faktisk har medført og man kan sette opp honoraret når det har vært mer arbeid enn vanlig eller ned dersom belastningen har vært uvanlig liten. Normalt vil styret foreslå sitt honorar og kan da argumentere for eventuelt høyere honorar. Eksterne styremedlemmer vil normalt kreve en form for forhåndsavklaring av honoraret som forplikter boligselskapet.
De ordinære årsmøtene og generalforsamlingen avholdes i løpet av våren og kanskje det er du som skal melde din interesse for et styreverv i år?
At mange styremedlemmer stiller til gjenvalg år etter år tyder på at de synes det er et spennende verv, men det er også behov for nye krefter og nye impulser i styrene. Ikke bare er det en viktig dugnadsinnsats, men det er en innsats du får mye igjen for. Og du trenger ikke å bekymre deg for at du ikke har kunnskap eller erfaring fra styrearbeid eller drift av boligselskaper fra før – du har gode rådgivere tilgjengelig i boligbyggelaget og mye av økonomiarbeidet tar boligbyggelaget seg av. I tillegg har du tilgang til digitale styreverktøy for oppfølging av styrearbeidet.
Tekst: Janne Balberg Kvisvik. Artikkelen sto på trykk i LABO-Magasinet nr 1 -24.
Foto: Fra generalforsamlingen i Øvre Bøkeligate borettslag