Café Sliperiet
New York, Paris, Sahara og den lokale Larvik-sonen med blant annet bilder fra Mølen og Bøkeskogen. Alt er tilrettelagt og gjennomtenkt av designer og produksjonsleder Erik Aasheim og fagleder Ingunn Anvik. Det meste av interiøret er laget av iVeksts egne ansatte.
Daglig leder i iVekst, Anne Andersen, forteller at iVekst er en arbeidsplass for rundt 130 personer, som jobber på mange flere forskjellige felt. Foruten cafeen har de blant annet både snekker – og sveiseverksted der de designer egne produkter, de driver med gårdsarbeid på Damgården, de tar seg av lagerhotellet for et lokalt firma, de steller plen, rydder og tar seg av annet renhold.
- Mange av iVeksts ansatte jobber for lokale bedrifter, og vi får stadig flere forespørsler fra lokalt næringsliv, forteller Anne og smiler. – Vi er opptatt av å levere kvalitet til rett pris, og da kommer kundene tilbake. På cafeen er det Helle Thorsen og Monica Bremseth som står bak kassa og sørger for serveringen i dag, mens Markus Isaksen og Peder M. Kleven Ovesen rydder og sørger for at alt ser innbydende ut for gjestene. Alle fire er smilende blide, og forteller at de er godt fornøyd med arbeidsplassen sin.
- Vi hadde en arbeidsundersøkelse nylig, forteller Anne, - og på en skala fra 1-3, så scoret vi 2,8.
Det er vi selvfølgelig glade for, det tyder på at de ansatte trives hos oss.
Trives virker det også som gjestene i cafeen gjør. Det er lunsjtid og her er alle aldersgrupper samlet rundt bordene. Småbarn som krabber på gulvet, ungdom som deler en brus, og godt voksne som inntar dagens lunsj. - Vi har et jevnt sig av besøkende, forteller Anne. - Ungdommen kommer før de skal på øving, foreldrene når de skal hentes. Og som du ser – hun slår ut med armene - så er vi også blitt en populær lunsjplass for mange.
Sliperiet ble opprinnelig oppført i 1875 som lokaler for Fritzøe Tresliperi. Via tømmerrenner fra Huggeriet kom tømmerstokkene inn til Sliperiet der de ble videreforedlet. Senere er bygningen ombygget og modernisert en rekke ganger, og tredriften opphørte i 2000. Deretter ble Sliperiet totalrenovert og tilpasset Kulturskolen i Larvik og Studio Nille. Oktober 2019 åpnet Cafe Sliperiet, et samarbeidsprosjekt mellom iVekst, Larvik kommune, Fritzøe Eiendom og Studio Nille.
- Vi så at det var et behov for en møteplass her, forteller Anne. – Ungdommene som skulle på Kulturskolen kom gjerne tidligere og samlet seg, og det satt mange foreldre og besteforeldre i trappene eller i bilene på utsiden mens de ventet på barna. Erik Aasheim og Ingunn Anvik har greid den nesten utrolige øvelsen å gjøre den tidligere verkstedhallen om til en cafe som både er urban og hyggelig.
Her er mye stål, treverk, og grove materialer, men fargevalget, bildene på veggene og interiøret, gjør at det likevel virker innbydende og lunt. Ser man seg rundt, så oppdager man også stadig fler detaljer. Her er historien til både Larvik, Sliperiet og Fritzøe Verk vevd inn i både materialer og utsmykning. Det aller meste er laget av iVeksts egne ansatte. Lampen i taket består av 7000 små deler. Stålstengene som rammer inn de store veggbildene, er sveiset på dere eget sveiseverksted. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
- Bestillingen var å skape et sosialt og inkluderende møtested, forteller Erik. - Og tanken var å skape noe unikt og å bruke våre egne folk. Og vi er langt fra ferdig, dette er et prosjekt som stadig er under utvikling, der vi er åpne for nye ideer og innspill. Og fordelen med iVekst er at de ansatte kan bruke den tiden som trengs, forteller Erik. Han peker på et forheng som henger langsmed veggen, der hver eneste av de mange trebrikkene er skåret, dreid, pusset og malt for hånd. - Det hadde vært helt umulig å gjøre noe slikt hvis man skulle
tenkt utsalgspris og timebetaling, men det har vært et veldig godt samarbeidsprosjekt for ansatte på iVekst. - Vi tror at det er viktig for mange å ha en jobb, legger Anne til. – De får et fellesskap og en sosial arena, og ikke minst får de mulighet til å bidra til samfunnet.
FAKTA iVEKST
iVekst tilbyr varig tilrettelagt arbeid for mennesker som har falt utenfor ordinært arbeidsliv. De jobber med utgangspunkt i at alle har behov for en meningsfylt hverdag med kreativitet og utvikling. De sysselsetter personer i aldersgruppen 16 – 67 år.
LABO-magasinet nr 3-20
TEKST OG FOTO:
Myriam H. Bjerkli