Boligsyklus - gir mange nye muligheter

Noen ganger rives noe ned for å gjøre plass til noe nytt. Noen ganger kan det ha vært andre boliger som lå der først, eller som på Nanset: Over 100 år med læring og skolehistorie.
Publisert: tirsdag 13. juni 2023

Tekst og foto: Karianne Dancke

 • Mer enn noe annet prosjekt vi har drevet frem er dette i detalj ivaretagende av historien og det som har vært, forteller Gjermund Kaupang, Leder for prosjekt- og boligutvikling i Larvik boligbyggelag. Det sier han mens den tidligere skolebygningen er delt åpen i to og enorme rivningsmaskiner rydder skoletomta på Nanset.
 • De ser voldsomme ut og det er mye lyd på rivningsmaskinene, men det er helt utrolig hva slags presisjon maskinførerne kan utøve med den svære kloa, erkjenner Asle Granerud, administrerende direktør i Labo, fascinert mens han følger med på den flere tonn store rivningsmaskinen med gripekloa som jobber inne på tomta.

Gjenbruk
Det er allerede plukket ned og lagt til side en del materialer som skal gjenbrukes. Skoleklokken er flyttet til Fagerli skole og selve klokketårnet er tatt vare på og skal gjenoppstå som del av det nye boligprosjektet. Kvalitetsmaterialer i både treverk og stein, ned på størrelse med individuelle teglstein, sorteres og tas vare på.

 • Det skal blant annet bygges opp et fellesskapshus, kanskje et orangerie, på omkring 30m2, forteller Asle. Til dette er blant annet noe av den teglsteinen du ser der borte tenkt, forklarer han.
 • Bygging av Syrinhagen. Asle Granerud og Gjermund Kaupang

Sosial bærekraft
Tilknyttet boligprosjektet Skolehagen går Larvik boligbyggelag også litt lenger enn tidligere med det de kaller sosial bærekraft.

 • Utover de ordinære boligene forsøker vi legge til rette for gode møteplasser med gode fellesarealer som kan inspirere til både aktiviteter og rekreasjon. Her kommer det også til å bygges en fellesleilighet på nesten 90 m2 med to gjesterom og det blir tilrettelagt for i-tiden-løsninger som nabobil eller en carpool-løsning, forteller Asle.
 • Samtidig som vi ser mange både hyggelige og sirkulærøkonomiske muligheter, forsøker vi å finne en god balanse i å tilrettelegge versus å endelig bestemme og tre over hodet på dem som faktisk skal bo her, hvordan de skal leve, opplyser Gjermund.
 • Det er en viktig presisjon, skyter Asle inn. Vi utvikler og tilrettelegger, men det er de som kjøper boligene som velger hvordan det skal bos her. Jeg husker på Hovland park; der fantes det et lager, et fellesrom i kjelleren – der etablerte borettslaget over tid bibliotek og trimrom, forteller han.

Torstvet hageby
På tomten til Syrinhagen har byggegjerdene kommet.

Her på Torstvet finner du foreløpig Fagerli skole og Fagerli barnehage, og som del av Torstvet hageby; borettslagene Hvitveisen og Fagerli terrasse samt Rosehagen.

Helhet
Mens det kun er byggegjerdene som er på plass tilknyttet Syrinhagen, ble leilighetsbygget Rosehagen fylt med folk og liv tidligere i år.

 • Det er samme arkitekt som har tegnet både Rosehagen og Syrinhagen, så en del felles vil leilighetsbyggene ha. Slik vi kjenner Syrinhagen så blir dette sameiet litt mer parkpreget, hageparseller, ja kanskje litt mer fokus på uteområdet, nærmest memorerer Gjermund frem mens vi befinner oss midt mellom ferdige Rosehagen og området som skal bygges frem til Syrinhagen.

Ironisk nok, uteområdekommentaren tatt i betraktning, kommer vi i prat med Dag Henriksen som sitter i styret for Rosehagen, nettopp mens han er ute og veileder i arbeidet med rosebeplanting spesielt og uteområdet generelt tilknyttet sin nye bolig.

 • Klart vi var spent. Mange av oss som bor i leilighetene her kommer fra hus med hage, bod og garasje, men det har gått veldig bra, forteller han smilende.

 

Felles furtebu og verksted
Tørrskodd i inne-crocks viser Henriksen frem uteområder. Han forteller om justeringer gjort tilknyttet eiendommen som for eksempel et gruset område i umiddelbar nærhet av utevann som tilgjengeliggjør praktisk bilvask og ikke minst – han viser vei ned til det Gjermund og Asle kjenner til som sykkelboden.

Dag Henriksen og Gjermund Kaupang i furtebua/sykkelboden

 

 • Før hadde man hver sin furtebu i hvert sitt hus, mens vi nå kan være så heldig at man møter på noen her, Dag ler godt. Rommet som på arkitektens tegning var avsatt til sykkelbod huser beboernes sykler, men utgjør også et supert verksted med alt du kan trenge av verktøy, en god arbeidsbenk og er generelt et romslig og hyggelig rom.
 • Jeg hadde mye verktøy og har organisert det her. Alle er velkomne til å låne og bruke. Jeg har lagt en bok på benken slik at de som låner med seg noe ut fra rommet skriver opp her, forklarer han.

Gjermund smiler hjertelig:

 • Det er akkurat slik vi drømmer om det. Det utvikles og tilrettelegges og så tar det sin egen form og fylles ut av de som bor og lever her.

Ro på toppen av Larvik
Hagebyområdet utvikles trinn for trinn, men hele tiden i henhold til en masterplan.

 • Sett fra parken her så slutter gang og sykkelvei tilsynelatende rett ut i intet, men ganske snart kommer videreføringen fra rundt bygghjørnet der og kobler det hele sammen med området som ligger mellom Hvitveisen og Rosehagen, Gjermund peker og forklarer samtidig som han oppriktig fasineres av hvordan dette store området han har vært med på å planlegge kommer på plass bit for bit.

Når man beveger seg inn i hagebyen er det både mindre og større oaser av grøntområder, hvilesoner med sitteplasser og lekesoner behagelig integrert i både formspråk, materialvalg og størrelsesprioritering. Her er mange muligheter for å være for seg selv, men samtidig optisk ta del i livet rundt. Det er også etablert soner som inviterer til at flere samles. Det er generelt en uventet ro og stillhet i de grønne fellesområdene som slynger seg mellom husrekkene.

Oversiktbilde Torstvedt

 • Dette området er virkelig toppen av Larvik. Rent faktisk på høyden av byen og veldig sentralt med nærheten til både Bøkeskogen, Vestmarka og Farris, men også tilgangen til E18 og bussforbindelser til andre byer og kanskje jobbpendling for noen, kommenterer Asle.

I løpet av hageby-befaringen oppleves både han og Gjermund nærmest barnslig begeistret av området de begge to har vært sentrale i å utvikle fra start av.

 • Det er veldig gøy, interessant og fascinerende, på ulikt vis, alle disse ulike stegene i boligutvikling. Vi vet hva vi driver med, men det er klart vi er spente. Det å komme ut i områder og besøke sameier og borettslag, snakke med folk, høre om erfaringer – det er verdifullt. Sånn som her hvor vi utvikler fra scratch og ferdigstiller, mens eierne i siste leddet fyller ut, tar i bruk og gjør det til noe mer – dét fullender den optimale boligutviklingsopplevelsen, sier Asle tilfreds. Gjermund nikker bekreftende.

Syrinhagen- illustrasjon

Se alle våre boligprosjekter - det er plass til alle i Larvik

 

Relaterte saker

IMG 5099
Boservice gir deg tid til å leve

24. jun. 2024

Burde klippet plenen, burde beskåret frukttrærne, burde kostet gårdsplassen, burde strødd…

01 IMG 5614
Øyhopping på Agnes

20. jun. 2024

I sameier, borettslag og samlokasjoner finnes spennende og viktige verv. Ganske uvanlig er…

04 LL IMG 5221
Gårdsbutikkene: ærlighet og herlighet

18. jun. 2024

Det finnes flere utvalgsrike salgsboder og gårdsbutikker som selger selvdyrket, selvbakt o…

Adobestock 272773547
10 ting du bør sjekke før du drar på ferie

18. jun. 2024

Vi gleder oss over ferie og sommerfri, her kommer noen tips for at det skal bli like trive…

SG IMG 5162
Familieferie i Larvik - Her er 10 tips til gode aktiviteter

18. jun. 2024

Larvik byr på et bredt spekter av aktiviteter, og det er mye du kan gjøre her i sommer. Vi…

Frank89 053
Søk Bomiljøprisen

18. apr. 2024

For å stimulere til et godt Bomiljø i våre boligselskap, utlyser vi midler via Bomiljøpris…

Dugnad
Er det lov å droppe dugnaden?

16. apr. 2024

Med våren kommer også løv som skal rakes og garasjer som skal males. Men hva har styret i…

NMS 03
Gjenbruk og reparasjon: Kvalitet, miljø og følelser

26. mar. 2024

På let etter pene middagstallerkener til hyggelig pris, tykk genser som matcher slank lomm…

Margareta Og Asbjørg Benk Febr24 Web
"Jeg elsker denne benken"

07. mar. 2024

Margareta Ollum kan ikke få fullrost benken nok. -Her sitter jeg for å hygge meg og snakke…

Generalforsamling Ovre Bokeligate April 24 Web (1)
Styrearbeid, lærerik dugnadsinnsats

07. mar. 2024

Fordi styrearbeidet er frivillig og noe man gjør for fellesskapet, er det viktig at flere…

Varmekamera Enova Rapport VT.Jpg Web
Energieffektivisering i boligselskap - Ikke start med feil tiltak

27. feb. 2024

Det er viktig å ta tak i det som monner når man skal gå i gang med energieffektivisering

Enova Beboermøte
Engasjement og Enova gir muligheter

23. feb. 2024

I 2022, året da strømprisene eksploderte, tok styreleder for Frøytunet borettslag, Einar K…

Bg Borettslag
Gårdsbakken borettslag - det felles beste

13. des. 2023

I Gårdsbakken borettslag har alle fantastisk utsikt utover Larviksfjorden samt Bøkeskogen…

Adobestock 632197461
Så viktig er et godt bomiljø

20. okt. 2023

Et godt bomiljø er avgjørende for å oppleve trygghet og tilhørighet i nabolaget, og det er…

Denja01
Flyttet - ble i nabolaget

17. okt. 2023

Etter 54 år i huset på Hovland flyttet de til leilighet. Herfra ser de huset de bodde i og…

Adobestock 293096937
Bor du alene for første gang?

17. okt. 2023

Mye er nytt når du flytter ut fra hjemmets trygge hule for å bo for deg selv. Her er noen…

Adobestock 603063244
Førstegangskjøper av bolig? Noen mulighet på boligmarkedet?

12. okt. 2023

I Larvik kan enslige førstegangskjøpere ha råd til 30% av boligene som er til salgs. Få te…

Fasade Mot Parkering
Bomiljøprisen til Gårdsbakken borettslag

19. sep. 2023

På kanten av Bøkelia mot Trudvang ligger Gårdsbakken borettslag. Borettslaget der alle har…

FELLESOMRADE Pexels Freddie Ramm 51548
Et blomstrende borettslag

18. jun. 2023

For tre år siden bestemte Sollia borettslag seg for å forvandle deler av området rundt blo…

Adobestock 45953454
Familiemoro i "mørketiden"

23. nov. 2022

Nå når mørket senker seg over oss her nord er det ingen grunn til å ha det mindre moro enn…

Ruth Iren Og Aleksander Denja Hage Visningsrom
Ting skjer i høyt tempo på Denja Hage

29. jun. 2022

Det er sjelden at man kan starte med neste salgstrinn bare måneder etter at første salgstr…

Fiks Ferdig
Smarte valg før salg

28. jun. 2022

Hvilke grep skal til for å heve standarden på leiligheten i borettslaget ditt? Hva er lurt…

Illustrasjon Meldalsvei Soervest Msoppelkasser
Skolehagen - hva skjer?

06. apr. 2022

Det er mye som skal på plass når nye boliger skal bygges. I denne blogposten ønsker vi å g…

Forsikringsguide Illu M Heading
Den store forsikringsguiden

28. des. 2021

Vet du hva som skjer dersom du blir utsatt for en alvorlig ulykke og blir ufør? Og hva bet…

Adobestock 185800303Jpg Web
Grilling - os eller kos?

03. jun. 2021

Kan du grillvettreglene? Norsk brannvernforening har laget en oversikt. Det kan være lurt…

Bolig Og Interiør
Trenger du smarte oppbevaringstips? Få orden i kaoset

01. jun. 2021

Så enkelt kan du få smarte – og varige! oppbevaringsløsninger til boden, garasjen, garder…

Visning
Skal du kjøpe eller selge bolig?

01. jun. 2021

Hva bør egentlig du som selger gjøre før visning? Og hva bør du som kjøper sjekke på selve…

Teltbilde
Kom deg ut på tur i mørketiden

22. des. 2020

Ikke la deg stoppe av at dagene blir kortere og temperaturen faller. Høsten og vinteren er…

Margareta 100 Aar Bilde
Godt å bli 100 år på Langestrandstunet

26. okt. 2020

Margareta Ollum ( 100 år) er et levende eksempel på at det går fint å bo i egen bolig i hø…

Labo Sliperiet 2
Café Sliperiet

09. okt. 2020

Cafe Sliperiet er en sterk kontrast til den overskyede høsthimmelen og de grove murveggene…

Jacoby Vesaas Crop2000
På rundtur i Poesiparken med Poesiparkens far

27. aug. 2020

Idéen til Poesiparken fikk Louis Jacoby etter et besøk i Italia. Der så han noen fine dikt…

Labo Boekeskogen Hvitvveis
Bøkeskogen

15. jul. 2020

Larviks suverene favoritt: Bøkeskogen Nesten uansett hvem du spør om hva som er det beste…

Medlemskortbilde Med Fordeler Lite
Hva er særpreget? LABO - Boligbyggelag - Boligsamvirke

06. mar. 2020

Boligbyggelagene utvikler bærekraftige boliger og boområder, og tar et langsiktig og helhe…

Va019485
Kloden - Et stykke verdenskunst i Larvik

06. mar. 2020

Når du kjører nedover Nansetgata i dag, er det lett at blikket fastner på det triste synet…

Ledninger
Få bukt med ledningsrotet

03. jan. 2020

Lei av ledninger og ladere som ligger og slenger overalt? Da er du ikke alene. Her er smar…

Kvelde Damene Ute Web
Nytt og gammelt, hånd i hånd på Hedrum Bygdetun

20. des. 2019

I sentrum av Kvelde ligger det et gammelt bygdetun, Hedrum Bygdetun. Tunet eies og driftes…

Img 4292
Julaften i Larvik feirer 10års jubileum

19. des. 2019

Det startet for 10 år siden, den gangen på Verket, var de 36 personer inkludert sine egne…

Mikkel 900X400
LABOs fine Pingviner

18. nov. 2019

Vi gleder oss til at alle barna igjen skal ta skøytebanen på torvet i bruk. Vi har Pingvin…

Philip Classic Led Bulb Off Web Topp
Slik lyssetter du hjemmet ditt riktig

23. okt. 2019

Få lysekspertenes beste tips for hva du bør tenke over når du skal lyssette hjemmet ditt.

Istrehaagan 4
Istrehågan - Larviks Stonehenge

30. sep. 2019

Steinsettigene på Istrehågan – ofte kalt Vestfolds svar på Stonehenge- er blant de mest sp…

Geir Med Kasse
Boservice tilbyr, som navnet tilsier, hjelp til alt av vaktmester og håndverkertjenester

24. sep. 2019

LABO Boservice tilbyr, som navnet tilsier, alle typer boservice, sier leder Geir Eriksen.…

Dsc 2667
Elvestien

24. sep. 2019

Elvestien er lett tilgjengelig for de fleste, deler av stien er også godt egnet både for s…

LABO-magasinet

LABO-magasinet nr 1-2024
LABO-magasinet nr 4-2023
LABO-magasinet nr 3-2023
LABO-magasinet nr 2-2023
LABO-magasinet nr 1-2023