Den store forsikringsguiden

Vet du hva som skjer dersom du blir utsatt for en alvorlig ulykke og blir ufør? Og hva betyr det egentlig å være livsforsikret?
Publisert: tirsdag 28. desember 2021

Vi gir deg oversikten over hvilke forsikringer du bør ha og hvilke du kan droppe.

Det mangler ikke på tilbud fra forsikringsselskapene, som mer enn gjerne vil ha nettopp deg som kunde. Hvilke forsikringer du bør ha beror på flere faktorer. Er du etablert og har barn har du kanskje et litt annet forsikringsbehov enn om du er pensjonist. Har du kjæledyr kan et besøk hos dyrlegen bli en kostbar affære, men har du forsikret kjæledyret ditt kan du puste litt mer ut.   

Få oversikt  
Er du usikker på hvilke forsikringer du har og hvor mye du faktisk betaler for dem i måneden? Da er du ikke alene. Skriv ned hvilke forsikringer du har, hvilke du trenger og hvor mye de ulike forsikringene koster per måned. Det kan være lurt å samle forsikringene hos ett selskap, det kan spare deg for mye penger.  

Arbeidsgiverforsikring  
Alle arbeidsgivere er lovpålagt å forsikre sine ansatte med yrkesskadeforsikring og tjenestepensjonsforsikring, som dekkes av arbeidsgiver. Noen velger også å forsikre sine ansatte med forsikringer knyttet til helse, reise, sykdom og ulykke som en ekstra gode. Sjekk med din arbeidsgiver hva som gjelder for deg, og ikke minst: husk å benytte deg av forsikringene når du trenger det.  

Sjekk betingelsene  
De lange forsikringsvilkårene kan leses opp og ned i det kjedsommelige, men når du vurderer de ulike forsikringsselskapene opp mot hverandre kan vilkårene - sammen med pris - være utslagsgivende for hvilket selskap du velger. Vilkår og betingseler er verdt å bruke litt tid på, så vet du også hva du faktisk har krav på dersom uhellet skulle være ute.  

Sjekk tilbudene via LABO
Som medlem av LABO får du gratis ID-tyveriforsikring. Dette er fremforhandlet for alle medlemmene. Registrer deg her. Flytteforsikring er også inkludert i medlemskapet, du må bare huske å registrere deg her. LABO forhandler frem forsikringsavtale sammen med en rekke boligbyggelag for å kunne gi medlemmene en fordel når det gjelder forsikring. LABO har avtale med IF og det kan lønne seg å sjekke denne medlemsfordelen.

 

Disse forsikringene må du ha:    

Uføreforsikring  
Ifølge nav.no mottok i underkant av 361 000 personer i Norge uføretrygd ved utgangen av juni 2021, noe som utgjør 10,5 prosent av befolkningen. Det er sykdom, skade eller ulykke som er de vanligste årsakene til uførhet. En uføreforsikring er i utgangspunktet ikke en forsikring du  ha, men har du råd til å la vær? Blir du uføretrygdet uten å ha uføreforsikring i bakhånd, risikerer du å havne under fattigdomsgrensen. Det kan bety store omveltninger i økonomien da de aller fleste av oss har lån, faste utgifter og andre forpliktelser. En uføreforsikring vil sikre deg en månedlig utbetaling som skal kompensere for den lønnen du mister dersom du blir helt eller delvis arbeidsufør.  

Innboforsikring  
En innboforsikring er helt nødvendig dersom du eier en bolig. Innboforsikringen skal i hovedsak dekke tap og/ eller skade på alt av innbo, som tepper, møbler, elektriske apparater, klær, verktøy og sportsutstyr i forbindelse med for eksempel vannlekkasjer, brann, naturskader, tyveri og innbrudd. En innboforsikring skal også dekke tap av matvarer i fryser ved strømbrudd, skader fra skadedyr og tyveri fra uteområdet. Dekningsgrad og hva som dekkes av de ulike selskapene varierer, her er du selv ansvarlig for å sette deg inn i vilkårene og sørge for at du har riktig forsikringsdekning.    

Bilforsikring  
Har du bil, må du ha ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring er en lovpålagt forsikring, som dekker skader du som sjåfør måtte påføre andre personer, kjøretøy eller eiendeler. Ansvarsforsikringen dekker imidlertid ikke skader på egen bil dersom du er skyld i en ulykke.  

I tillegg bør du ha kaskoforsikring, enten delkasko, fullkasko eller toppkasko. Hvilken kaskoforsikring du bør velge, avhenger av din personlige økonomi og hvor mye bilen din er verdt. Det er nemlig ikke vits i å betale for full- eller toppkasko dersom bilen din er gammel og ikke har veldig høy markedsverdi.  

 

Disse forsikringene bør du ha: 

Livsforsikring  
Enkelt forklart gir livsforsikring et engangsbeløp til familien din dersom du skulle dø av sykdom eller ulykke. Er du dekket av livsforsikring kan den økonomiske situasjonen til dine etterlatte se helt annerledes ut enn om du ikke er dekket. For eksempel kan gjenværende samboer eller ektefelle få råd til å sitte på boligen med barna.  

Reiseforsikring  
Nå som vi kan reise igjen, bør du sjekke om du har reiseforsikringen med deg i bagasjen dersom uhellet skulle være ute når du er på tur. Flere kredittkort, som for eksempel Mastercard, har reiseforsikring inkludert dersom du har betalt minst halvparten av reiseutgiftene med kredittkortet. Men merk at mange kredittkortselskaper da også har krav om at enten flybillettene eller overnattingen er betalt i sin helhet med kortet for at forsikringen skal gjelde.  

Via helsenorge.no kan du også bestille gratis Europeisk helsetrygdkort som gir deg rett til dekning av helsehjelp i et annet EØS-land eller i Sveits på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Men husk å ta med kortet på tur!  

Ulykkesforsikring 
En ulykkesforsikring skal dekke medisinsk invaliditet, behandlingsutgifter, psykologisk førstehjelp og en engangsutbetaling ved dødsfall som følge av ulykke. Utbetalingen er ment for å dekke utgifter som de etterlatte måtte få i forbindelse med begravelse.  

 

Disse forsikringene kan du ha: 

Barneforsikring  
Stadig flere velger å forsikre barna sine. En barneforsikring er en ekstra økonomisk trygghet for barnet dersom barnet skulle bli ufør som følge av ulykke eller sykdom i ung alder. En barneforsikring skal også dekke ekstrautgifter familien måtte få knyttet til barnets sykdom eller ulykke, som for eksempel behandling i utlandet eller betaling for ekstra hjelp til avlastning i sykdomsperioden.  

Dyreforsikring 
Alle som har dyr vet at et besøk hos dyrlegen kan koste dyrt. En operasjon på en hund eller katt kan fort koste titusener om du ikke har forsikring. Det er også ille om kjæledyret blir så syk at det eneste som kan redde den, er en kostbar behandling. Da er det godt å vite at man har en forsikring i bakhånd. Husk også her å sjekke egenandel og vilkår før du velger forsikringsselskap. Et tips er å sjekke om forsikringsselskapet tilbyr direkteoppgjør. Dersom de ikke gjør det, må du legge ut for behandlingen fra egen lomme.  

Kritisk sykdom  
I Norge har vi gratis helsehjelp. Men blir du alvorlig syk kan det være lurt å ha en forsikring i bakhånd. Pengene du får utbetalt kan du for eksempel bruke til behandling som ikke dekkes av det offentlige, nedbetaling av gjeld eller som en ekstra økonomisk trygghet for familien. Forsikring mot kritisk sykdom omfatter gjerne et utvalg alvorlige sykdommer, som hjerneslag, kreft, nyresvikt, alzheimers med flere.  

Eierskifte- og boligkjøperforsikring  
Dette er kun for deg som skal kjøpe eller selge bolig. Har du som selger tegnet eierskifteforsikring i forbindelse med boligsalget, så vil du stå tryggere i en eventuell tvist med boligkjøper om det skulle dukke opp feil eller mangler med boligen du ikke visste om. Det samme gjelder motsatt. Har du boligkjøperforsikring når du kjøper bolig, kan du la forsikringsselskapet ta seg av saken om det dukker opp uventede ting i etterkant av boligkjøpet.  

 

Disse forsikringene kan du droppe:   

Verdisakforsikring 
Har du bunad, en ekstra dyr sykkel eller kostbar kunst? Da kan du velge å tegne en verdisakforsikring. Men vit at du ellers er godt dekket med innboforsikring. 

Uhellforsikring/ uflaksforsikring  
Kjøper du deg ny og dyr TV, PC eller mobil, blir du gjerne spurt av forhandler om du vil tegne en såkalt uhellforsikring eller uflaksforsikring til en ekstra kostnad. Dette kan jo høres lurt ut, for slike ting er jo kostbare å erstatte dersom uhell skulle skje. Men husk at reise- og innboforsikringen din skal dekke slike ting - både når du er hjemme og på reise.  

 

Tekst: ABC Brand Studio  

Avsnittet om medlemsfordelene hos  If forsikring er skrevet av LABO.
Kilder: forsikringer.no, if.no, sparebank1.no, agira.no, helsenorge.no, gjensidige.no, smartepenger.no
 

Relaterte saker

IMG 5099
Boservice gir deg tid til å leve

24. jun. 2024

Burde klippet plenen, burde beskåret frukttrærne, burde kostet gårdsplassen, burde strødd…

01 IMG 5614
Øyhopping på Agnes

20. jun. 2024

I sameier, borettslag og samlokasjoner finnes spennende og viktige verv. Ganske uvanlig er…

04 LL IMG 5221
Gårdsbutikkene: ærlighet og herlighet

18. jun. 2024

Det finnes flere utvalgsrike salgsboder og gårdsbutikker som selger selvdyrket, selvbakt o…

Adobestock 272773547
10 ting du bør sjekke før du drar på ferie

18. jun. 2024

Vi gleder oss over ferie og sommerfri, her kommer noen tips for at det skal bli like trive…

SG IMG 5162
Familieferie i Larvik - Her er 10 tips til gode aktiviteter

18. jun. 2024

Larvik byr på et bredt spekter av aktiviteter, og det er mye du kan gjøre her i sommer. Vi…

Frank89 053
Søk Bomiljøprisen

18. apr. 2024

For å stimulere til et godt Bomiljø i våre boligselskap, utlyser vi midler via Bomiljøpris…

Dugnad
Er det lov å droppe dugnaden?

16. apr. 2024

Med våren kommer også løv som skal rakes og garasjer som skal males. Men hva har styret i…

NMS 03
Gjenbruk og reparasjon: Kvalitet, miljø og følelser

26. mar. 2024

På let etter pene middagstallerkener til hyggelig pris, tykk genser som matcher slank lomm…

Margareta Og Asbjørg Benk Febr24 Web
"Jeg elsker denne benken"

07. mar. 2024

Margareta Ollum kan ikke få fullrost benken nok. -Her sitter jeg for å hygge meg og snakke…

Generalforsamling Ovre Bokeligate April 24 Web (1)
Styrearbeid, lærerik dugnadsinnsats

07. mar. 2024

Fordi styrearbeidet er frivillig og noe man gjør for fellesskapet, er det viktig at flere…

Varmekamera Enova Rapport VT.Jpg Web
Energieffektivisering i boligselskap - Ikke start med feil tiltak

27. feb. 2024

Det er viktig å ta tak i det som monner når man skal gå i gang med energieffektivisering

Enova Beboermøte
Engasjement og Enova gir muligheter

23. feb. 2024

I 2022, året da strømprisene eksploderte, tok styreleder for Frøytunet borettslag, Einar K…

Bg Borettslag
Gårdsbakken borettslag - det felles beste

13. des. 2023

I Gårdsbakken borettslag har alle fantastisk utsikt utover Larviksfjorden samt Bøkeskogen…

Adobestock 632197461
Så viktig er et godt bomiljø

20. okt. 2023

Et godt bomiljø er avgjørende for å oppleve trygghet og tilhørighet i nabolaget, og det er…

Denja01
Flyttet - ble i nabolaget

17. okt. 2023

Etter 54 år i huset på Hovland flyttet de til leilighet. Herfra ser de huset de bodde i og…

Adobestock 293096937
Bor du alene for første gang?

17. okt. 2023

Mye er nytt når du flytter ut fra hjemmets trygge hule for å bo for deg selv. Her er noen…

Adobestock 603063244
Førstegangskjøper av bolig? Noen mulighet på boligmarkedet?

12. okt. 2023

I Larvik kan enslige førstegangskjøpere ha råd til 30% av boligene som er til salgs. Få te…

Fasade Mot Parkering
Bomiljøprisen til Gårdsbakken borettslag

19. sep. 2023

På kanten av Bøkelia mot Trudvang ligger Gårdsbakken borettslag. Borettslaget der alle har…

FELLESOMRADE Pexels Freddie Ramm 51548
Et blomstrende borettslag

18. jun. 2023

For tre år siden bestemte Sollia borettslag seg for å forvandle deler av området rundt blo…

Nanset03
Boligsyklus - gir mange nye muligheter

13. jun. 2023

Noen ganger rives noe ned for å gjøre plass til noe nytt. Noen ganger kan det ha vært and…

Adobestock 45953454
Familiemoro i "mørketiden"

23. nov. 2022

Nå når mørket senker seg over oss her nord er det ingen grunn til å ha det mindre moro enn…

Ruth Iren Og Aleksander Denja Hage Visningsrom
Ting skjer i høyt tempo på Denja Hage

29. jun. 2022

Det er sjelden at man kan starte med neste salgstrinn bare måneder etter at første salgstr…

Fiks Ferdig
Smarte valg før salg

28. jun. 2022

Hvilke grep skal til for å heve standarden på leiligheten i borettslaget ditt? Hva er lurt…

Illustrasjon Meldalsvei Soervest Msoppelkasser
Skolehagen - hva skjer?

06. apr. 2022

Det er mye som skal på plass når nye boliger skal bygges. I denne blogposten ønsker vi å g…

Adobestock 185800303Jpg Web
Grilling - os eller kos?

03. jun. 2021

Kan du grillvettreglene? Norsk brannvernforening har laget en oversikt. Det kan være lurt…

Bolig Og Interiør
Trenger du smarte oppbevaringstips? Få orden i kaoset

01. jun. 2021

Så enkelt kan du få smarte – og varige! oppbevaringsløsninger til boden, garasjen, garder…

Visning
Skal du kjøpe eller selge bolig?

01. jun. 2021

Hva bør egentlig du som selger gjøre før visning? Og hva bør du som kjøper sjekke på selve…

Teltbilde
Kom deg ut på tur i mørketiden

22. des. 2020

Ikke la deg stoppe av at dagene blir kortere og temperaturen faller. Høsten og vinteren er…

Margareta 100 Aar Bilde
Godt å bli 100 år på Langestrandstunet

26. okt. 2020

Margareta Ollum ( 100 år) er et levende eksempel på at det går fint å bo i egen bolig i hø…

Labo Sliperiet 2
Café Sliperiet

09. okt. 2020

Cafe Sliperiet er en sterk kontrast til den overskyede høsthimmelen og de grove murveggene…

Jacoby Vesaas Crop2000
På rundtur i Poesiparken med Poesiparkens far

27. aug. 2020

Idéen til Poesiparken fikk Louis Jacoby etter et besøk i Italia. Der så han noen fine dikt…

Labo Boekeskogen Hvitvveis
Bøkeskogen

15. jul. 2020

Larviks suverene favoritt: Bøkeskogen Nesten uansett hvem du spør om hva som er det beste…

Medlemskortbilde Med Fordeler Lite
Hva er særpreget? LABO - Boligbyggelag - Boligsamvirke

06. mar. 2020

Boligbyggelagene utvikler bærekraftige boliger og boområder, og tar et langsiktig og helhe…

Va019485
Kloden - Et stykke verdenskunst i Larvik

06. mar. 2020

Når du kjører nedover Nansetgata i dag, er det lett at blikket fastner på det triste synet…

Ledninger
Få bukt med ledningsrotet

03. jan. 2020

Lei av ledninger og ladere som ligger og slenger overalt? Da er du ikke alene. Her er smar…

Kvelde Damene Ute Web
Nytt og gammelt, hånd i hånd på Hedrum Bygdetun

20. des. 2019

I sentrum av Kvelde ligger det et gammelt bygdetun, Hedrum Bygdetun. Tunet eies og driftes…

Img 4292
Julaften i Larvik feirer 10års jubileum

19. des. 2019

Det startet for 10 år siden, den gangen på Verket, var de 36 personer inkludert sine egne…

Mikkel 900X400
LABOs fine Pingviner

18. nov. 2019

Vi gleder oss til at alle barna igjen skal ta skøytebanen på torvet i bruk. Vi har Pingvin…

Philip Classic Led Bulb Off Web Topp
Slik lyssetter du hjemmet ditt riktig

23. okt. 2019

Få lysekspertenes beste tips for hva du bør tenke over når du skal lyssette hjemmet ditt.

Istrehaagan 4
Istrehågan - Larviks Stonehenge

30. sep. 2019

Steinsettigene på Istrehågan – ofte kalt Vestfolds svar på Stonehenge- er blant de mest sp…

Geir Med Kasse
Boservice tilbyr, som navnet tilsier, hjelp til alt av vaktmester og håndverkertjenester

24. sep. 2019

LABO Boservice tilbyr, som navnet tilsier, alle typer boservice, sier leder Geir Eriksen.…

Dsc 2667
Elvestien

24. sep. 2019

Elvestien er lett tilgjengelig for de fleste, deler av stien er også godt egnet både for s…

LABO-magasinet

LABO-magasinet nr 1-2024
LABO-magasinet nr 4-2023
LABO-magasinet nr 3-2023
LABO-magasinet nr 2-2023
LABO-magasinet nr 1-2023