Den store forsikringsguiden
Vi gir deg oversikten over hvilke forsikringer du bør ha og hvilke du kan droppe.
Det mangler ikke på tilbud fra forsikringsselskapene, som mer enn gjerne vil ha nettopp deg som kunde. Hvilke forsikringer du bør ha beror på flere faktorer. Er du etablert og har barn har du kanskje et litt annet forsikringsbehov enn om du er pensjonist. Har du kjæledyr kan et besøk hos dyrlegen bli en kostbar affære, men har du forsikret kjæledyret ditt kan du puste litt mer ut.
Få oversikt
Er du usikker på hvilke forsikringer du har og hvor mye du faktisk betaler for dem i måneden? Da er du ikke alene. Skriv ned hvilke forsikringer du har, hvilke du trenger og hvor mye de ulike forsikringene koster per måned. Det kan være lurt å samle forsikringene hos ett selskap, det kan spare deg for mye penger.
Arbeidsgiverforsikring
Alle arbeidsgivere er lovpålagt å forsikre sine ansatte med yrkesskadeforsikring og tjenestepensjonsforsikring, som dekkes av arbeidsgiver. Noen velger også å forsikre sine ansatte med forsikringer knyttet til helse, reise, sykdom og ulykke som en ekstra gode. Sjekk med din arbeidsgiver hva som gjelder for deg, og ikke minst: husk å benytte deg av forsikringene når du trenger det.
Sjekk betingelsene
De lange forsikringsvilkårene kan leses opp og ned i det kjedsommelige, men når du vurderer de ulike forsikringsselskapene opp mot hverandre kan vilkårene - sammen med pris - være utslagsgivende for hvilket selskap du velger. Vilkår og betingseler er verdt å bruke litt tid på, så vet du også hva du faktisk har krav på dersom uhellet skulle være ute.
Sjekk tilbudene via LABO
Som medlem av LABO får du gratis ID-tyveriforsikring. Dette er fremforhandlet for alle medlemmene. Registrer deg her. Flytteforsikring er også inkludert i medlemskapet, du må bare huske å registrere deg her. LABO forhandler frem forsikringsavtale sammen med en rekke boligbyggelag for å kunne gi medlemmene en fordel når det gjelder forsikring. LABO har avtale med IF og det kan lønne seg å sjekke denne medlemsfordelen.
Disse forsikringene må du ha:
Uføreforsikring
Ifølge nav.no mottok i underkant av 361 000 personer i Norge uføretrygd ved utgangen av juni 2021, noe som utgjør 10,5 prosent av befolkningen. Det er sykdom, skade eller ulykke som er de vanligste årsakene til uførhet. En uføreforsikring er i utgangspunktet ikke en forsikring du må ha, men har du råd til å la vær? Blir du uføretrygdet uten å ha uføreforsikring i bakhånd, risikerer du å havne under fattigdomsgrensen. Det kan bety store omveltninger i økonomien da de aller fleste av oss har lån, faste utgifter og andre forpliktelser. En uføreforsikring vil sikre deg en månedlig utbetaling som skal kompensere for den lønnen du mister dersom du blir helt eller delvis arbeidsufør.
Innboforsikring
En innboforsikring er helt nødvendig dersom du eier en bolig. Innboforsikringen skal i hovedsak dekke tap og/ eller skade på alt av innbo, som tepper, møbler, elektriske apparater, klær, verktøy og sportsutstyr i forbindelse med for eksempel vannlekkasjer, brann, naturskader, tyveri og innbrudd. En innboforsikring skal også dekke tap av matvarer i fryser ved strømbrudd, skader fra skadedyr og tyveri fra uteområdet. Dekningsgrad og hva som dekkes av de ulike selskapene varierer, her er du selv ansvarlig for å sette deg inn i vilkårene og sørge for at du har riktig forsikringsdekning.
Bilforsikring
Har du bil, må du ha ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring er en lovpålagt forsikring, som dekker skader du som sjåfør måtte påføre andre personer, kjøretøy eller eiendeler. Ansvarsforsikringen dekker imidlertid ikke skader på egen bil dersom du er skyld i en ulykke.
I tillegg bør du ha kaskoforsikring, enten delkasko, fullkasko eller toppkasko. Hvilken kaskoforsikring du bør velge, avhenger av din personlige økonomi og hvor mye bilen din er verdt. Det er nemlig ikke vits i å betale for full- eller toppkasko dersom bilen din er gammel og ikke har veldig høy markedsverdi.
Disse forsikringene bør du ha:
Livsforsikring
Enkelt forklart gir livsforsikring et engangsbeløp til familien din dersom du skulle dø av sykdom eller ulykke. Er du dekket av livsforsikring kan den økonomiske situasjonen til dine etterlatte se helt annerledes ut enn om du ikke er dekket. For eksempel kan gjenværende samboer eller ektefelle få råd til å sitte på boligen med barna.
Reiseforsikring
Nå som vi kan reise igjen, bør du sjekke om du har reiseforsikringen med deg i bagasjen dersom uhellet skulle være ute når du er på tur. Flere kredittkort, som for eksempel Mastercard, har reiseforsikring inkludert dersom du har betalt minst halvparten av reiseutgiftene med kredittkortet. Men merk at mange kredittkortselskaper da også har krav om at enten flybillettene eller overnattingen er betalt i sin helhet med kortet for at forsikringen skal gjelde.
Via helsenorge.no kan du også bestille gratis Europeisk helsetrygdkort som gir deg rett til dekning av helsehjelp i et annet EØS-land eller i Sveits på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Men husk å ta med kortet på tur!
Ulykkesforsikring
En ulykkesforsikring skal dekke medisinsk invaliditet, behandlingsutgifter, psykologisk førstehjelp og en engangsutbetaling ved dødsfall som følge av ulykke. Utbetalingen er ment for å dekke utgifter som de etterlatte måtte få i forbindelse med begravelse.
Disse forsikringene kan du ha:
Barneforsikring
Stadig flere velger å forsikre barna sine. En barneforsikring er en ekstra økonomisk trygghet for barnet dersom barnet skulle bli ufør som følge av ulykke eller sykdom i ung alder. En barneforsikring skal også dekke ekstrautgifter familien måtte få knyttet til barnets sykdom eller ulykke, som for eksempel behandling i utlandet eller betaling for ekstra hjelp til avlastning i sykdomsperioden.
Dyreforsikring
Alle som har dyr vet at et besøk hos dyrlegen kan koste dyrt. En operasjon på en hund eller katt kan fort koste titusener om du ikke har forsikring. Det er også ille om kjæledyret blir så syk at det eneste som kan redde den, er en kostbar behandling. Da er det godt å vite at man har en forsikring i bakhånd. Husk også her å sjekke egenandel og vilkår før du velger forsikringsselskap. Et tips er å sjekke om forsikringsselskapet tilbyr direkteoppgjør. Dersom de ikke gjør det, må du legge ut for behandlingen fra egen lomme.
Kritisk sykdom
I Norge har vi gratis helsehjelp. Men blir du alvorlig syk kan det være lurt å ha en forsikring i bakhånd. Pengene du får utbetalt kan du for eksempel bruke til behandling som ikke dekkes av det offentlige, nedbetaling av gjeld eller som en ekstra økonomisk trygghet for familien. Forsikring mot kritisk sykdom omfatter gjerne et utvalg alvorlige sykdommer, som hjerneslag, kreft, nyresvikt, alzheimers med flere.
Eierskifte- og boligkjøperforsikring
Dette er kun for deg som skal kjøpe eller selge bolig. Har du som selger tegnet eierskifteforsikring i forbindelse med boligsalget, så vil du stå tryggere i en eventuell tvist med boligkjøper om det skulle dukke opp feil eller mangler med boligen du ikke visste om. Det samme gjelder motsatt. Har du boligkjøperforsikring når du kjøper bolig, kan du la forsikringsselskapet ta seg av saken om det dukker opp uventede ting i etterkant av boligkjøpet.
Disse forsikringene kan du droppe:
Verdisakforsikring
Har du bunad, en ekstra dyr sykkel eller kostbar kunst? Da kan du velge å tegne en verdisakforsikring. Men vit at du ellers er godt dekket med innboforsikring.
Uhellforsikring/ uflaksforsikring
Kjøper du deg ny og dyr TV, PC eller mobil, blir du gjerne spurt av forhandler om du vil tegne en såkalt uhellforsikring eller uflaksforsikring til en ekstra kostnad. Dette kan jo høres lurt ut, for slike ting er jo kostbare å erstatte dersom uhell skulle skje. Men husk at reise- og innboforsikringen din skal dekke slike ting - både når du er hjemme og på reise.
Tekst: ABC Brand Studio
Avsnittet om medlemsfordelene hos If forsikring er skrevet av LABO.
Kilder: forsikringer.no, if.no, sparebank1.no, agira.no, helsenorge.no, gjensidige.no, smartepenger.no