Julaften i Larvik feirer 10års jubileum
Det var Cecilie Verde og ektemannen som startet det hele.
- Vi synes det ble for mye fokus på gaver og det rent kommersielle, og ønsket å ta tilbake litt av det jula egentlig handlet om for oss, sier Cecilie Verde. – Fellesskap, inkludering, det å bry seg om hverandre. De første årene var de noen få frivillige som gjorde alt, inkludert skrellingen av poteter. Nå har de så mange hjelpere at ting ruller nesten av seg selv. - Totalt er det nok over 100 frivillige nå, og vi har blitt dyktigere på logistikken for hvert år. siden mange har vært her før og vet de hva de skal gjøre. Vi har blant annet en familie som kommer hit hvert eneste år for å pynte juletreet lille julaften. Det har blitt en del av deres felles juletradisjon, og barna – som nå er blitt ungdommer – er minst like ivrige som de voksne. Slikt er rørende å se.
Arrangementet er gratis og alle er velkomne.
- Det eneste kravet er at folk melder seg på på forhånd, slik at vi vet hvor mange vi kal dekke på til, sier Cecilie. – Vi kan ta imot ca. 170 personer, og det hadde selvfølgelig ikke vært mulig å ta imot så mange uten hjelp fra Farris Bad og resten av næringslivet i Larvik. Vi er veldig takknemlig for all støtten vi får fra dem. De har aldri vært vanskelig å be, og stiller opp med alt vi trenger.
For det er ganske mye som skal til, når godt over 100 gjester skal feire jul sammen.
- Vi starter planleggingen i oktober, men mesteparten av det praktiske skjer i løpet av fire dager, forteller Erica Gutterød Dabe. – En riggedag, en pyntedag, selve julaften og deretter en ryddedag. Og folk stiller gladelig opp, vi er nesten flere enn vi trenger. På julaften kommer det både familier, nyskilte og single, nye landsmenn og andre som av en eller annen grunn enten sitter alene, eller ønsker seg en annerledes, mindre kommersiell og mer inkluderende jul.
- Jula er en veldig familietid, sier Erica, - og det er hyggelig. Men nettopp det kan også gjøre den ekskluderende for mange. Antallet gjester øker hvert år, så det er tydelig at vi har truffet et behov. Man kan godt komme å «bare» være gjest, men veldig mange av de besøkende bidrar.
- Vi fordeler gjerne oppgavene på de som er her, og det har jeg inntrykk av at folk liker. I tillegg har vi verter på hvert eneste bord, slik at selv de som ikke kjenner noen fra før, skal føle seg sett og inkludert. Selve feiringen er livssynsnøytral og rusfri, men ellers tradisjonell, med julesanger, gange rundt juletreet, gløgg, nissebesøk, og selvfølgelig julemat som ribbe, kalkun surkål og poteter. John Hansen lager maten, det er blitt en tradisjon at det er hans siste levering 24. desember, før han selv tar jul.
- Ett år mistet han strømmen, forteller Cecilie. – det kunne fort blitt krise, men han greide å få en elektriker til å hjelpe seg på selveste julaften, slik at middagen likevel ble levert til tide. Det sier mye om hvor positive og hjelpsomme folk er.
Aldersspennet blant gjestene er fra små barn til godt voksne. - Det er morsomt for både små og store, sier Preben Aspelund. – Spesielt er det fint å se barna, de storkoser seg. Hedda Brekke Aronssen og Magnus Brekke Aalbu pleier å synge og lede juletregangen, og det er også både gøy og stemningsfullt. Hvert år er det pepperkakeknusing, der barna får knuse resten av pepperkakebyen og spise så mange pepperkaker som de orker. Julenissen kommer selvfølgelig også en tur innom og deler ut gaver.
16 år gamle Sondre Verde Frøysnes har deltatt siden han var seks, og kan ikke huske noen annen julefeiring. - Jeg kunne ikke tenke meg å bytte det ut med en tradisjonell familiefeiring, sier han bestemt. - Jeg kunne ha feiret sammen med besteforeldrene mine, men det er dette som er julaften for meg.
Kameraten Ehsan Ehsani var med første gang for fire år siden. - Vi kommer opprinnelig fra Afghanistan, og der feirer man vanligvis ikke jul, forteller han. - Men vi har feiret her de siste fire årene, og jeg syntes det har vært så bra, at i år vil jeg også være med som frivillig. Jeg er glad i det norske samfunnet, og en slik felles feiring hjelper oss både til å bli kjent med nordmenn og til å bli bedre integrert. - Planen er å involvere ungdommene mer framover, sier Cecilie og smiler til de to guttene. - De ser kanskje ting vi bør gjøre annerledes, og kan komme med verdifulle innspill.
Hvert eneste år får de utallige med hyggelige tilbakemeldinger fra personer som har hygget seg. - Selv har jeg egentlig aldri vært spesielt glad i jul, forteller Preben. - Jeg syntes det var anstrengende og slitsomt. Før kunne jeg liksågodt sitte hjemme og spise en pizza julaften, men etter å ha deltatt her i flere år, har jeg rett og slett fått tilbake troen på julen og laget nye, hyggelige minner. Jeg var bordvert i fjor, og i ettertid har folk gitt meg tilbakemeldinger på at de har følt seg sett og inkludert, og det er veldig rørende. - Det gjør noe med folk, istemmer Cecilie og Erica. – Det å samles til fine samtaler rundt et måltid mat. Mange kommer igjen og igjen, og vi har ungdom som nå har blitt voksne og kommer med sine egne barn igjen. De smiler. - Det er vel et bevis på at vi har lyktes?
Faktaboks:
- Arrangementet er nå på Farris Bad
- Livssynsnøytralt og rusfritt
- Dørene åpner kl 16:00 og varer til ca kl 22:00
- Det er fullfinansiert av næringslivet i Larvik og derfor gratis
- Alle er velkomne
- Påmelding er nødvendig tlf.:951 47 479 eller på 982 31 906
- Det finnes mer informasjon på Facebooksiden "Foreningen Julaften i Larvik"
Tekst: Myriam Bjerkli
Foto: Jul i Larvik
Publisert i LABO-magasinet nr 4-2019