I julenissens verksted er lekemakerne i full sving med å lage og pakke gavene til alle barna, og årets julenisse på «det blå laget» er atten år gamle Ulrik Waldemar Olsen. Han har vært med i teaterforeningen i rundt åtte år, og har spilt i både Juleskurken og en rekke andre oppsetninger.

– Jeg var i utgangspunktet på jakt etter en hobby, forteller Ulrik, – og fant ut at jeg elsker å spille skuespill. Så deretter har jeg blitt her. Ane Ringheim, som er styremedlem i Larvik Barne- og Ungdomsteater, er en av de mange frivillige som engasjerer seg for at forestillingen skal kunne gjennomføres. – Jeg har vært med siden 2015, og nå er det tredje barnet mitt som opptrer. Hun er 11 år, men jeg synes det er så gøy at jeg nok kommer til å fortsette også etter at hun er blitt for gammel.

 De ca. 60 barna på scenen er i alderen 8 – 18 år, og Ane Ringheim gjør alt fra å sy kostymer til å bidra på greenrom, passe på alt fra at kostymene sitter som de skal til at de yngste får tatt seg et siste toalettbesøk før de skal på scenen.

– Alt foregår på dugnad, sier hun, – og vi er heldigvis mange som bidrar, rundt en femti voksne. På systua har vi flere pensjonister som syr kostymer, vi har mange som snekrer og lager rekvisitter, en ivrig kafegjeng som sørger for servering, og mange som dekker alle de andre små og store oppgavene som må gjøres for at forestillingene skal gå som de skal.

I julenissens verksted finner vi også selveste Juleskurken. Han er spilt av 16 år gamle Liv Iza Synøve Augestad Heum, som til tross for sitt uskyldige utseende og unge alder, er dreven både som skuespiller og skurk. Hun har vært med på Juleskurken i alle de fire årene den har vært oppført i Larvik.

 – Det er veldig morsomt, forteller hun – Fine sanger, en spennende historie og et budskap om at det ikke er gavene som er det viktigste.

Juleskurken er lat og gidder ikke å jobbe selv. Derfor stjeler han heller gaver som han putter i sekken til nissen. Og en av dem som skulle fått julegave er 11 år gamle Ellinor Ringheim Eriksen, eller Ingrid som hun heter i forestillingen.

– Begge søsknene mine har spilt her tidligere og moren min er med i dugnadsgjengen sier hun og smiler. – Så det er i grunnen blitt en familietradisjon.

13 år gamle Erik Berg Wroldsen spiller faren til Ingrid i teaterstykket. Også han har deltatt flere ganger før. – Jeg synes det er veldig gøy å stå på scenen, sier han. – Og «Juleskurken» er et veldig morsomt stykke å spille i.

 – Vi har laget mange fine forestillinger, samtykker Ane Ringheim, – men jeg er spesielt glad i Juleskurken. Det er en flott forestilling med spenning, moro og fengende musikk. I tillegg er det flott å oppleve samholdet ungene imellom, hvordan de eldste støtter og hjelper de yngre, slik at de føler seg sett og løftet.

Julenissen og lekemakerne aner selvfølgelig ingenting om Juleskurkens dobbeltliv. De tror han er en vanlig, men dog noe lat, lekemaker. De virkelige problemene oppstår først når Julenissen er ute og leverer julegaver til barna på julaften. Da oppdager både han og andre at det er noe som ikke stemmer, og dermed starter jakten på Juleskurken.

Får de fanget ham? Det må du nesten se forestillingen for å få vite …

Fra promoteringen av forestillingen i anledning Juletretenningen på Torvet.

Foto: Line Loholt

Fra promoteringen av forestillingen i anledning Juletretenningen på Torvet.

Foto: Line Loholt

Øvrig tekst og foto, fra LABO-magasinet, Myriam Bjerkli