Tekst og foto: Karianne Dancke

Det er en bedrift med tradisjoner som nå innlemmes i fordelsprogrammet til alle medlemmer av Larvik boligbyggelag. Helt siden 1887 har de vært etablert, og hele tiden holdt hus, i Larvik. Til lokalet på Øya flyttet de i 1993 og om du ennå ikke har vært der håper vi å både informere og inspirere til besøk.

 

Jacobsen Trikotasje og Konfeksjon

Familierekken strekker seg nær utrolig fra Henrik Melsom og far Jacob Melsom på kontoret i dag og helt tilbake til 1887 da danske Jacob Jacobsen stiger i land i Larvik og etablerte J. Jacobsen Trikotasje og Konfeksjon.
Fabrikken og produksjonen ligger ikke lenger i Larvik, men både lageret og butikken og ikke minst hjertet og hjernen finner du her.

Så sent som sist vi mottok varer mener jeg Jacob var fremme med lupen og inspiserer trådene i strikkingen i noen av de nye plaggene som ankom, røper Katrine Rognlien, butikksjef for Brynje på Øya i Larvik. Hun kikker med en blanding av god respekt, stolthet, men også glimt av ertenhet på eier og daglig leder, Jacob Melsom.

 

Byens største arbeidsplass for damer

Han ble født inn i å skulle overta og drive videre. Det var aldri snakk om noe annet for Bjørn Jacob Melsom.

Det var jo dette jeg vokste opp med, forteller han, og husker tilbake til da fabrikken lå i byen (der politihuset ligger i dag). I sin tid var nok fabrikken byens største arbeidsplass for damer.

Jeg tror den sysselsatte 200 – 230 damer, forteller han.

Åhh, rene Fredrikssons Fabrikk, humres det litt fra oss i rommet, men da stopper praten litt.

Visste dere det?, spør Melsom, nesten litt på vakt.

At Andreas Markusson, manusforfatter av Fredrikssons Fabrikk var her på besøk og hentet ... ja, inspirasjon kanskje da, til serien.

 

De skal vel ha ull!

Familiebedrift og veien staket ut eller ei, Jacob Melsom, først boende i Jegersborggate, videre i Herregårdsbakken og etter det i Bøkkerbakken, har solid utdannelse fra Sveits. Det ble innen faget av hva familiebedriften drev med, en kjøpmannslinje. Språklære og ypperlige for tur- og friluftsinteressene ble en bonus, og litt frisk luft under vingene i det vesle fjellandet i Sentral-Europa var en bra start.

Jeg har alltid likt og drevet med løping, sykling, langrenn og generelt gått mye i fjellet. Det har vært viktig for produktutviklingen også det. Utvikling og gode ideer tuftes ofte på behov. Men det har vært mye strev, innrømmer han, og det er ikke høydemeter eller kilometer på hjul han refererer til.

Foreldrene mine viste hva som var bra og hva som solgte, så å få gehør eller respekt for nye ideer og andre tanker var ikke lett, sier han.

Jeg husker godt da jeg ville utvikle oss med polypropylen, eller superthermoen, det som vel er bestselgeren vår nå. Ingen trodde på det. Mine foreldre var ikke bare skeptiske, det var skikkelig motbakke. Jeg ga meg ikke, men det var tøft altså.

Historien forteller at superthermoen hadde sin spede begynnelse på midten av 70-tallet, men Jacob husker godt hvordan foreldrene tviholdt på ull og bare ren ull i mange år etterfølgende dette.

I `94 skulle Harald Hauge, Cato Zahl Pedersen og Lars Ebbesen til Sydpolen. Jeg husker godt vi snakket om det, og mor som sa:

De skal vel ha ull?!

De brukte superthermoen. Dette var første gang man benyttet helsyntetisk undertøy innerst mot huden på en polferd.

Jeg husker jeg var livredd for at de skulle bli igjen i ishavet og ikke minst – fryse i hjel, forteller Jacob, litt lattermildt i dag, men han tvinner samtidig hendene som om han er utilpass eller forsøker få varmen i dem, mens blikket vandrer som ut av rommet og nær 30 år tilbake i tid.

Men polfarerne kom hele og så varme som forventet tilbake etter vellykket polferd og «Unarmed to the South Pole» skrev seg positivt inn på primstaven til Brynje.

 

Vinn, vinn og ikke no´svinn

I denne godt og vel 130 år lange bedriftshistorien, befinner seg altså en butikk. Tidligere et fabrikkutsalg, en periode et showroom. Nå en fantastisk butikk, med stort utvalg, til han, til henne, til barn til jobb, fritid og hverdag. En egen outlet-avdeling og Brynjes hovedlager vegg-i-vegg med kassen. I Larvik.

 

Våre medlemsundersøkelser viser at selv om vi er et lag som er samlet om hjem og bolig så ønsker våre medlemmer gjentagende medlemsfordeler tilknyttet sport og fritid, forteller Alise Myhre. Hun er markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Larvik boligbyggelag og kontaktpunktet til alle samarbeidsbedriftene.

Brynje på sin side er veldig opptatt av at larviksfolk skal kjenne til og kunne være stolte av den verdenskjente kvalitetsmerkevaren som har opprinnelse, historie og virksomhet i byen. Brynje har kvalitet på både produkter og kjøpsopplevelse og slår et slag for kortreist handel.

Vi lager kvalitetsklær for at de skal vare lengst mulig. Resten er egentlig opp til deg, sier Kathrine, butikksjefen.

Bruk klærne lenge, følg vaskeanvisningen og reparer. Det er bra, både for naturen og lommeboka, legger hun til. Brynje strekker seg langt på service-siden, og tar gjerne inn plagg for reparasjon, men de har også laget gode veiledningsvideoer så de fleste kan klare det meste selv.

Det ligger et miljøaspekt i hver sving. Vi sender gjerne ut både suppleringslapper og gensermansjetter om det så trengs. Like gjerne det sammen med gode DIY-videoer (DoItYourself-videoer), forklarer hun.

Og ikke vet vi om folk med Brynje-klær er en egen kategori, men mange tenderer til å både støtte opp om og applaudere muligheten til å kunne reparere på favorittplaggene sine selv.

I 18 år hadde fyren hatt Antartic jakken sin som var innom her og fikk med en tekstillapp. Jakken var like fin. Kanskje til og med deiligere enn da den var helt ny, men nå, på 18ende året, hadde det blitt slitt hull nede på mansjetten, forteller Kathrine. I tillegg til ruller med alle de kjente stoff-fargene, drar hun frem en pappeske full av ermemansjetter i de ulike fargene.

Disse har verdi, smiler hun stolt.

Vi tar vare på dem fra feilproduksjoner der feilen ikke har med mansjetten å gjøre, og så kan de brukes til reparasjoner og supplering, forklarer hun. Vinn, vinn og ikke no` svinn!

Medlemsfordel:
5% bonus

20% rabatt på ord. varer

5% rabatt på outlet`n og salgsvarer
BUTIKK, lager og hovedkontor: Øya 41, 3262 Larvik
For mer informasjon, se: www.brynje.no/larvik

Brynje:
Familiebedrift fra og i Larvik
1887: Jacob Jacobsen stiger i land i Larvik og etablerte J. Jacobsen Trikotasje og Konfeksjon. Den dag i dag er det fremdeles familien som sitter ved roret.

1921: Henrik Brun startet utvikling av Brynje-trøya
1930-1932: Brun utvikler vinterutstyr for H.M Kongens Garde
1936: Tidlig versjon av Brynje-trøyene selges i Oslo
1953: Jacobsen kjøper merkenavnet Brynje
1953: Til topps på Mt. Everest med Hillary og Tenzing. Fotfeste i utlandet
1976: Super Thermo netting ble født
1988: SINTEF kårer Super Thermo netting til “best i test”
1993: Knut Holmann vant VM-gull med Super Thermo
1993: Brynje rev sin gamle fabrikk og flyttet til Øya i Larvik
1997: Arctic Double ble født og vant innovasjonspris
2000 - 2001: Sydpolen med Liv Arnesen og Ann Bancroft
2004: Mt. Everest med Randi Skaug
2010: Pål Anders Ullevålseter tok 2. plass i Rally Dakar
2013: www.brynje.no ble født
2016: Frode Lein, ekstremløp på 250 km mot Sydpolen
2019: Brynje lanserer skallbekledning
2020: Norsk Polarinstitutt valgte skallbekledning fra Brynje
2020: Brynje ble Miljøfyrtårn-sertifisert
2020: Linn Therese Helgesen (15) ble Norges yngste som har besteget 377 fjell i Norge over 2000 met